fredag den 8. april 2016

Navlepilleri og kamelslugning.

Foråret er så småt igang - og jeg havde fuldstændigt fået minderne om sidste års agony slettet fra min interne harddisk. Fibromyalgi og omskifteligt vejr er virkeligt ikke særligt kompatible. Temmeligt mange af mine dage går med at forsøge at bevare mit mentale helbred - smerter kan gøre én vanvittig.

Heldigvis har foråret andet og mere end smerter med til mig. Jeg katalyserer stadig i den der proces jeg er igang med. Og selvom det er opslidende at være i, bringer det også en sælsom form for ro med sig.

Jeg er mere afgrænset, end jeg har været det længe. Det er som om jeg har fået en bedre fornemmelse af hvor jeg går til. Hvor jeg slutter og andre begynder. Det er rart. Det er et godt tegn, tænker jeg.

...

Jeg sluger også kameler. Og erkender. Og alt det der som er så uendeligt kedeligt at skrive om - og sikkert også at læse om. Mit navlepilleri. En af kamelerne hedder Borderline Personlighedsforstyrrelse. Det er den af mine diagnoser jeg beskæftiger mig mindst med - det er den jeg har allersværest ved at erkende. Den mest skamfulde. Samtidig er det desværre også den der er mest dominerende i min personlighed. Jeg plejer at fokusere på PTSD-delen og de kroniske smerter. De fylder ved gud også meget, men Borderline er den stille dræber. Den internaliserede børnelærdom. Den der ødelægger livet, relationerne og fremtiden (med eller uden arbejdsduelighed) for mig. Det er i den min tvivl, mit manglende selvværd, mine katastrofetanker, min manglende tillid og farvede forståelse og perception ligger. Det er den der har defineret hvem jeg er, på trods af min livslange kamp for at bekæmpe den.

Jeg bliver aldrig bedre, hvis jeg ikke ser trolden i øjnene. Stirrer den lige ind i dens grimme fjæs, og siger dens navn højt. Det er sådan jeg - på trods af alt - er nået dertil hvor jeg er i dag. Hvor end det er. Jeg er ret sikker på, at hvis ikke jeg havde været fandenivoldsk og stædig, hvad angår mit mentale helbred, så ville jeg sidde med en nål i armen i dag. Det er hårdt at bekrige sig selv et helt liv. At bruge et liv på at forsøge at afkræfte sine forældre i at man ikke er værdig eller værd at elske. Den slags børnelærdom har det med at hænge ved, uanset hvor meget man kæmper. Og lad os bare sige at min mor var grundig. At skulle kæmpe mod det - som er totalt internaliseret - bliver til en kamp mod ens egne instinkter. Det er opslidende, og benhårdt arbejde. Der er ikke noget at sige til at jeg lever rationelt, i stedet for at føle. Følelserne er simpelthen for farlige. Og altudslettende. At skulle insistere på at man er god nok - at man fortjener at være her, bare fordi man er menneske, at man ikke behøver "præstere" for at være værdig, at men fortjener kærlighed og relationer og lykkebobler, på lige fod med alle andre, selvom stemmen indeni råber "LØGNER!" tilbage med det samme.

Jeg er træt.
Af at insistere og kæmpe.
Jeg er vred.
Over at være nødt til at fortsætte.
At give op er ikke en mulighed.
Jeg er træt.

...

Jeg har fået en knallert. Min frihed er blevet større, og min radius ligeså. Jeg ser frem til mere lys og varme - færre invaliderende smerter og lidt mere håb for fremtiden.
Når vejret bliver varmere og mere stabilt, vil jeg besøge min store datter i Århus. Hun læser på universitetet, og bor i et skønt bofællesskab. Jeg har ikke haft mulighed for at besøge hende en eneste gang endnu. Det vil jeg snart.

Når det bliver varmere, og jeg bliver lidt mere menneske igen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar